Image
Image
Söderskär
Image
Image
Image
söderskär_lamppu

Söderskärin majakka, Porvoo

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaan, vuonna 1862 rakennetun majakkarakennuksen, majakkamestarin ja majakkavartijain rakennuksien korjaus- ja muutos.

Rakennusvuosi: 1862

Rakennussuojelu: Suojeltu, kulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä merenkulun ja tekniikan historian että rakennus- ja käyttöhistoriansa kannalta

Vaativuusluokka: Poikkeuksellisen vaativa

Arkkitehti- ja pääsuunnittelu, projektinjohto, hanke- ja toteutussuunnittelu, rakennuttaminen.

Suunnittelu:
2003-2014
Toteutus:
2003 - 2014
Lue lisää

Söderskärin majakka on rakennettu vuonna 1862,  ark Ernst Lohrmann / Valtion Intendenttikonttorin suunnitelmien mukaan. 
Majakassa on jäljellä sen alkuperäinen, 1850-luvulla Sautter & Co:n Pariisissa valmistama lyhtykoju ja linssilaitteisto. 
Söderskärin majakka on Suomen viimeinen tulikäyttöinen majakka jonka kaasukäyttöinen valo  sammutettiin 1989, jonka jälkeen majakka oli käyttämättömänä. Mainittakoon että majakkarakennuksessa on toimintakuntoinen aurinkoventtiili josta kaasulaitteisten suunnittellut Gustaf Dahlén sai Nobelin fysiikan palkinnon v 1912.

Sebastian Lönnqvist ja Ari Laamanen omistivat suojellun majakkarakennuksen vuosina 2003-2015. Majakkaa ja siihen liittyviä asuin- ja talousrakennuksia korjattiin ja saarille rakennettiin laiturit, sekä jäte- ja vesihuolto. Saarille perustettiin myös ohjatut kulkureitit. Korjaushankkeen vaikutuksesta ja maihinnousun rajoittamisen takia saarten taantunut merilinnusto alkoi elpyä ja monipuolistua, saari onkin nykyään tärkeä lintukohde.

Lönnqvisttille ja Laamaselle myönnettiin Vuoden loistavin teko -palkinto majakan korjauksesta v 2005. 

Image
 
Image
 
Image